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  1. 10 教育文化学部(含:旧教育学部)
  2. 10B 本学紀要
  3. 10B3d 秋田大学教育文化学部研究紀要 自然科学
  4. 第77集

アケビ種子油の栄養調理特性とドレッシング素材としての評価

https://doi.org/10.20569/00005929
https://doi.org/10.20569/00005929
6b4a2a43-94cd-443c-95d5-22881f24918f
名前 / ファイル ライセンス アクション
kbs77(1).pdf kbs77(1) (1.5 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-04-16
タイトル
タイトル アケビ種子油の栄養調理特性とドレッシング素材としての評価
言語 ja
タイトル
タイトル Nutritional Cooking Characteristics of Akebia Seed Oil and Evaluation as a Dressing Material
言語 en
言語
言語 jpn
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 Akebia quinata
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 Vegetable oil
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 Acid value
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 Peroxide value
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 Color tone
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 Sensory evaluation
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.20569/00005929
ID登録タイプ JaLC
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
作成者 池本, 敦

× 池本, 敦

ja 池本, 敦

en IKEMOTO, Atsushi

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鈴木, 恵子

× 鈴木, 恵子

ja 鈴木, 恵子

en SUZUKI, Keiko

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内容記述
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Akebia seed oil is traditional edible oil produced in Akita prefecture, Japan. However, it is not well recognized to consumers owing to the limited information for physicochemical properties and processing methods. In the present studies we evaluated acid value (AV), peroxide value (POV), viscosity, and color tone of akebia seed oil and other plant oils. Akebia seed oil showed relatively higher AV and POV as compared with other vegetable oils owing to its unrefined process. It had a lower viscosity than other vegetable oils because of the difference in the main component, which of akebia seed oil was 1,2-diacylglycero-3-acetate (DAGA) whereas other vegetable oils mainly contained triacylglycerol (TG). The preferences of vegetable oil and dressing were investigated by sensory evaluation. Akebia seed oil and dressing showed relatively stronger bitterness, habit, and residual aftertaste than other vegetable oils. However, vegetable oils except akebia seed oil were industrially refined. It is necessary to consider how to use akebia seed oil by taking advantage of the characteristics of unrefined oil and refined oil. The usability of akebia seed oil as health food materials was also discussed.
言語 en
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
書誌情報 ja : 秋田大学教育文化学部研究紀要 自然科学

巻 77, p. 1-10, 発行日 2022-03-01
収録物識別子
収録物識別子タイプ EISSN
収録物識別子 2433-4960
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12812337
出版者
出版者 秋田大学教育文化学部
言語 ja
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Ver.1 2023-07-25 10:44:57.169082
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